Truputį pakeliavome po Uzbekiją ir trumpam užsukome į Ferganos slėnį, kuris randasi Uzbekijos - Kirgizijos sandūroje, su tikslu pamatyti "dievišką švytėjimą" ar surasti "džino auskarus". Nors švytėjimo nepamatėme ir auskarų surasti nepavyko, bet teko pasivaišinti Ferganos plovu iš puikių Devzira.lt ryžių su aviena.
Gamindami Uzbekišką Ferganos plovą stengėmės laikytis plovo sensėjaus Arūnas Požėrų instrukcijų: https://www.facebook.com/groups/417646925694435/permalink/879627179496405
Kaip sako pats Arūnas: "Plovo gaminimas man yra tarsi meditacija. Jei lėtai ir su meile gaminsi plovą, jis negali nepasisekti" 🖤
Ryžius išplaunam šiltu vandeniu ir užmerkiam karštam, pasūdytam vandenyje (iki 60C laipsnių) 2-10 val.
Mėsą supjaustom smulkesniais gabaliukais. Svogūnus supjaustom pusžiedžiais. Morkas supjaustom šiaudeliais. Nuo česnakų galvų nulupam tik išorinį lukštą. Saugom kad česnako galva neišsiardytų.
Kepsninę paruošiame tiesioginiam kepimui. Įstatom kazaną ir supilam aliejų. Palaukiam kol aliejus gerai įkais.
Dalimis, kad neatšaltų aliejus apkepam mėsą.
Į kazaną grąžinam visą mėsą. Suberiam svogūnus. Pamaišydami kepam kol suminkštės ir įgaus geltoną spalvą.
Sudedam morkas į kazano apačią. Apkepam iki auksinio geltonumo.
Suberiam druską. Dalį kumino sėklų suberiam patrindami tarp delnų. Suberiam raugerškio uogas. Panardinam česnako galvas ir čili pipirus.
Užpilam verdančiu vandeniu, kad viską padengtų. Kazaną uždengiam. Kepsninę uždarom ir oro sklendes paliekam praviras minimaliai.
Verdame 50 min., bet česnako galvutes ištraukiame po 15-20 min. kad nesuvirtų.
Nuo užmerktų ryžių nupilam vandenį ir atsargiai praskalaujam šiltu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus. Vandenį nupilam.
Iš kazano išimam čili pipirus.
Tolygiai suberiam ir paskirstom ryžius, kad vanduo (zirvakas) būtų vos aukščiau ryžių. Kazaną uždengiame ir leidžiame 10 min. pavirti.
Kazaną atidengiam ir atsargiai perverčiam ryžių sluoksnį, bet apatinio, morkų sluoksnio, stengiamės nepaliesti.
Paverdam iki kol vanduo nusės žemiau ryžių. Atsargiai padarome skyles ryžių sluoksnyje, kad vanduo galėtų išgaruoti. Palaukiam kol vanduo nugaruos.
Į ryžius sudedam česnakus ir čili pipirus. Ryžius centruojam į kazano vidurį ir padarom kauburį. Tarp delnų sutrindami apibarstom likusiu kuminu ir standžiai uždengiame plonasieniu dubenėliu. Kazaną uždengiame. Kepsninę uždarome ir minimalioje kaitroje brandiname 20-40min.
Traukiam lauk. Viską permaišom. Uždengus dar palaikome apie 10min.
Daliname ir mėgaujamės skaniausiu Ferganos plovu iš ypatingų Devzira.lt ryžių!
Skanaus!
Ypatingi Devzira ryžiai: http://devzira.lt
Jei norite saulėtų uzbekiškų akcentų savo šventėje kreipkitės į uzbekiško plovo profesionalus: https://plovas.lt/
Daugiau fotografijų rasite mūsų Facebook puslapyje: https://www.facebook.com/GoGrill.LT/posts/109506147917835